Software development
Software development is het proces dat programmeurs gebruiken om computerprogramma’s te bouwen. Dit proces (Software Development Life Cycle/SDLC) bevat verschillende fasen die een methode bieden voor het bouwen van software die voldoet aan technische specificaties en gebruikerseisen.
De SDLC biedt een internationale standaard die softwarebedrijven gebruiken om hun computerprogramma’s te bouwen en te verbeteren. Het biedt een bepaalde structuur die ontwikkelteams kunnen volgen bij het ontwerpen, bouwen en onderhouden van hoge kwaliteit software. Het doel van het software development proces is om effectieve software te bouwen binnen een bepaald budget en een bepaalde tijdlijn.
De rol van software binnen het bedrijfsleven
Softwareapplicaties kunnen complexe of tijdrovende processen automatiseren. Op deze manier bespaart software bedrijven veel tijd en geld door verschillende taken in enkele minuten uit te voeren. Zonder software zouden bedrijven voor alle taken werknemers moeten inhuren. Voorbeelden van veelgebruikte software zijn bijv. Microsoft Office, Slack, ERP-software en PIM-software maar ook mobiele applicaties zoals bijv. PayPal en Asana.
De belangrijkste stappen in het softwareontwikkelingsproces
De software development life cycle bestaat uit 6 belangrijkste stappen:
1. Behoeften van de klant vaststellen
Het vaststellen van behoeften is een fase van het marktonderzoek en brainstormproces. Voordat een bedrijf software bouwt, moet het uitgebreid marktonderzoek doen om de levensvatbaarheid van een product te bepalen. Er moet worden vastgesteld welke functies en diensten de software moet bieden, zodat de beoogde consumenten er het meeste uit halen. Er zijn verschillende manieren om deze informatie te verkrijgen, waaronder bijvoorbeeld feedback van potentiële en bestaande klanten en enquêtes.
2. Requirements vaststellen
De requirements worden in de tweede fase van het software development life cycle vastgesteld. Hier bereiken stakeholders een overeenkomst over de technische- en gebruikerseisen van het voorgestelde product om zijn doelen te bereiken. Deze fase geeft een gedetailleerd overzicht van ieder onderdeel van de softwareapplicatie.
3. Design
Bij Iconica hanteren we een Design Driven werkwijze. Design is dan ook de derde fase van het software development proces. Hier stellen de designers en ontwikkelaars geavanceerde technische specificaties op die zij nodig hebben om de software volgens de eisen te maken. Stakeholders bespreken factoren zoals teamsamenstelling, toepasselijke technologieën, tijd, budget en het design.
Het Design Specification Document (DSD) specificeert het ontwerp van de architectuur, de componenten, de communicatie, de front-end weergave en de user flows van het product. Deze stap biedt een sjabloon voor ontwikkelaars en vermindert de kans op fouten en vertragingen in het eindproduct.
4. Development en implementatie
De volgende fase is development en implementatie. Ontwikkelaars coderen op basis van de productspecificaties en de vereisten die in de vorige fasen zijn vastgesteld. Volgens de procedures en richtlijnen van het bedrijf bouwen ontwikkelaars interfaces en back-ends.
Zodra het ontwikkelen is voltooid, implementeren de ontwikkelaars het product in een omgeving in de implementatiefase. Dit stelt hen in staat een proefversie van het programma te testen om de prestaties af te stemmen op de eisen.
5. Testen
In de testfase wordt de software gecontroleerd op bugs en worden de prestaties gecontroleerd voordat de software aan de gebruikers wordt geleverd. In deze fase testen deskundige testers de functies van het product om er zeker van te zijn dat het presteert volgens de vastgestelde requirements.
6. Deployment en maintenance
Zodra de software vrij van gebreken is, kunnen de ontwikkelaars deze aan de klant leveren. Onderhoud kan een hot-fix zijn als het om een klein probleempje gaat, maar ernstige softwarefouten vereisen een update.
Maatwerk software en de voordelen
Maatwerksoftware is speciaal ontwikkeld voor een specifieke organisatie of gebruiker. Maatwerk software kan worden aangepast op de groei van een bedrijf en gemakkelijk worden gewijzigd tijdens het testen of tijdens de doorontwikkeling van een project. Dit biedt flexibiliteit, schaalbaarheid en garandeert een lange levensduur van het systeem. Kort gezegd kan maatwerk software inspelen op de veranderende behoeften van een groeiend bedrijf.
Elk bedrijf heeft zijn eigen model en processen die specifiek voor hen werken. Dit kan tot echte problemen leiden wanneer er kant-en-klare software wordt gebruikt. Pogingen tot wijzigingen kunnen veel geld kosten en nieuwe problemen introduceren. Verder heeft een bedrijf met maatwerk software een uniek concurrentievoordeel, kost het op de lange termijn minder en kan het een bedrijf helpen een merkidentiteit te onderhouden.
Daarnaast is een belangrijk voordeel dat er minder kans is op een beveiligingsbreuk vanwege de grotere mate van controle. Kant-en-klare software trekt eerder hackers aan, waardoor het veel kwetsbaarder is.